Programma 2-daagse post HBO FODMAP basis cursus

Programma 2 en 3 november: basismodule 1 en basismodule 2 FODMAP voor diëtisten - Locatie: De Burgt, Rijnsburg

post-HBO FODMAP basis cursus

Dit is het 3e jaar dat wij, Fodmap Foodies, een FODMAP-nascholing geven voor diëtisten.

Hieronder het volledige programma van de FODMAP basis cursus dat gegeven wordt op 2 en 3 november 2018 en bestaat uit basismodule 1 (dag 1) en basismodule 2 (dag 2)

Accreditatie wordt aangevraagd.

Day 1
13 okt 2017

Welkom en ontvangst basismodule

Ontvangst met koffie + thee + naambadges
Adele Schmidt

Opening

Mirte & Sigrid

Prikkelbare darm syndroom: wat is dat?

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is een van meest voorkomende functionele maagdarmstoornissen. Het wordt gekenmerkt door buikpijn en een afwijkend defecatiepatroon. Aan de totstandkoming van deze klachten liggen vooral een afwijkende darmmotoriek en verhoogde viscerale sensitiviteit ten grondslag. Deze ontstaan op beurt vaak door afwijkingen in de hersen-darm-as die zenuwnetwerken in de darmwand en het centrale zenuwstelsel met elkaar verbindt. Verschillende exogene factoren, waaronder het dieet zijn van invloed.
Prof. dr. André J.P.M. Smout

Introductie FODMAP dieet

Uitleg rol van de dietist bij het FODMAP dieet. Uitleg en introductie van het FODMAP dieet. Uiteenzetting van het ontstaan van het FODMAP dieet en voor welke doelgroep het dieet bedoeld is. Daarbij wordt een uitleg gegeven over wat FODMAP’s precies zijn, wat deze doen in het lichaam en hoe ze klachten kunnen veroorzaken bij mensen met darmklachten zoals het Prikkelbare Darm Syndroom. Na deze introductie wordt er een uitleg gegeven over hoe het FODMAP dieet in elkaar steekt en waar je als dietist op moet letten wanneer je het FODMAP dieet wilt inzetten bij een client met darmklachten. Ter afsluiting wordt er informatie verstrekt over de diverse beschikbare Apps die kunnen worden gebruikt en hoe deze Apps werken. Met name de Monash University App (de meest betrouwbare FODMAP app) krijgt hierbij de aandacht, met een uitleg over het stoplichtensysteem (groen, oranje, rood)
Mirte Kaan
10:45-11:15

Ochtendpauze

FODMAP dieet in de praktijk: de eliminatiefase

In deze voordracht laat ik zien hoe het dieet in de praktijk werkt aan de hand van mijn eigen ervaring met inmiddels >100 mensen met PDS begeleid met het FODMAP dieet. Ik zal de checklijsten kort doornemen. Wat is belangrijk tijdens het dieet? Welke ingrediënten moet op gelet worden? Wat zijn nog meer triggers? Ik zal kort de intake-, herintroductie- en evaluatieformulieren toelichten. Ik zal tijdens deze presentatie met name de eliminatie-fase toelichten. Verder haal ik nog aan de Bristol Stool Chart, de VAS-scores, de eliminatielijsten en meer.
Sigrid van der Marel-Sluijter
12:15 - 13:30

LUNCH BREAK

FODMAP bij kinderen

Bij 90% van de kinderen met buikpijn is er sprake van functionele buikklachten, ofwel PDS. Vaak wordt er naar voeding gewezen als de grootste trigger voor de buikklachten. Tijdens deze lezing leer je wat de behandelmogelijkheden zijn op voedingsgebied. Wanneer zet je bijvoorbeeld het FODMAP dieet in en wanneer niet. Welke evidence is er voor. Je krijgt praktische tips hoe je het FODMAP dieet bij kinderen kan inzetten
Bianca Hermans

Hypnotherapie bij PDS

Je leert bij deze lezing meer over: PDS – Functionele buikklachten Geschiedenis hypnose bij functionele buikklachten Wat is hypnose en hypnotherapie? Oefening met gedachtenbeelden (imaginatie) om werking zelf te ervaren Effect van hypnose op de darmen De werking van Brein-Darm-as, gerelateerd aan PDS De concrete werking van hypnotherapie op de brein-darm-as (wetenschappelijke achtergronden en concrete praktijkvoorbeelden) Behandelprogramma volwassenen Behandelprogramma jongeren en kinderen
14:30-15:00

Middagpauze

Day 2
14 okt 2017

Ontvangst

koffie, thee
Adele Schmidt

Opening

Mirte & Sigrid

Herintroduceren + bepalen tolerantiegrens FODMAP’s

Tijdens deze presentatie ligt de nadruk op de werking van de herintroductiefase en hoe een client omgaat met de verkregen informatie uit de herintroductiefase. Er wordt uitgelegd hoe je voedingsmiddelen weer kunt herintroduceren, en welke voedingsmiddelen hier wel en niet geschikt voor zijn. Na de herintroductiefase weet de client in grote lijnen gevoelig voor is, maar hoe pas je dit toe in de praktijk? Er zijn (complexe) voedingsmiddelen met meerdere FODMAP’s: hoe ga je daar mee om? Er wordt uitleg gegeven over het maken van een gepersonaliseerde voedingslijst en het blijven testen van voedingsmiddelen, ook na de strenge fase van het FODMAP dieet. Het FODMAP dieet geeft veelal minder klachten, maar het is belangrijk om te onthouden dat het volledig elimineren van (alle) FODMAP’s ook gevolgen heeft voor de darmflora. Het FODMAP dieet is wat dat betreft geen wonderdieet en het is belangrijk om zoveel mogelijk fructanen en galactanen in de voeding toe te laten als dat de client aanvaardbaar vindt met betrekking tot zijn/haar klachten. Eventueel kan de client deze hoeveelheid langzaam opbouwen, altijd kijkende naar of de eventuele klachten die ontstaan aanvaardbaar zijn. Het doel is een gepersonaliseerd dieet als een WAY OF LIFE.
Sigrid van der Marel-Sluijter

Mealprepping

Tijdens deze presentatie ligt de nadruk op hoe je het FODMAP dieet toepast in de praktijk. Veel cliënten die het dieet volgen, weten niet goed hoe ze lekker moeten koken of uit eten kunnen gaan met de lijsten die ze mee naar huis krijgen van de diëtist. Het is belangrijk om als diëtist te weten hoe je het FODMAP dieet toepast in een normaal leven, waarbij er ook andere factoren van invloed zijn op het eetpatroon van de client. Tijdens het FODMAP dieet is mealprepping (het voorbereiden van de maaltijden) erg handig om het dieet te laten slagen. Eten moet smaakvol zijn en eventueel geschikt voor het hele gezin: tijdens deze presentatie krijg je tips over smaakvol FODMAP arm koken met behulp van tips, recept trucs en voorbeeldmenu’s. Daarnaast wordt er uitleg gegeven over hoe je FODMAP arm buiten de deur kunt eten, ook in het buitenland, welke keuzes je dan kunt maken en welke voorbereidingen je hiervoor dient te treffen. En vooral heel praktisch: welke smaakmakers kunnen gebruikt worden? Hoe voldoende vezels binnen krijgen?
Mirte Kaan
10:45-11:15

Ochtendpauze

Fructose intolerantie

Nu fructose aan steeds meer voedingsproducten wordt toegevoegd zullen steeds meer mensen hier klachten van krijgen. Vandaar dat het goed is om de kennis over fructose intolerantie weer even op te frissen. In deze presentatie krijgt u een overzicht van de theorie, symptomen en behandeling van fructose intolerantie.
Rosanne Holman

FODMAP arme supplementen, dieetpreparaten en sportvoeding

Supplementen Er wordt stilgestaan bij het huidige aanbod FODMAP arme supplementen. De uitkomst van een klein onderzoek wordt toegelicht waarbij zoveel mogelijk FODMAP-arme vitaminepreparaten zijn onderzocht bij diverse doelgroepen. Sportvoeding De uitkomst van een klein onderzoek wordt toegelicht over het gebruik FODMAP-arme sportvoeding en sport specifieke voeding (eiwitshakes, repen en gels).
12:15-13:30

LUNCH BREAK

13:30 - 13:35

Bekendmaking winaars challenge!

FODMAP bij coeliakie en IBD

De voordracht zal de verschillen tussen gluten en FODMAPs (voornamelijk fructanen) verduidelijken. De verschillen en de overeenkomsten qua o.a. producten, diagnostiek, gevoeligheid, drempelwaarde en klachten zullen worden besproken. Ook wordt er besproken wat je moet doen als je denkt dat een fodmaparme cliënt reageert op gluten, of andersom. En wat te doen bij mensen met coeliakie en IBD zoals ziekte van Crohn.
Gaby Herweijer, Msc
14:30-15:00

Middagpauze

Bespreking casussen

Tijdens deze laatste sessie wordt de opdracht met de casussen besproken en toegelicht en de laatste winnaars maken we bekend!
Sigrid van der Marel-Sluijter

FAQ en afsluiting

Laatste vragen worden behandeld, toelichting fodmapdietist
Mirte & Sigrid

Naar huis!

Inleveren badges en fijne reis naar huis!